dupahttp://www.cimesmak.pl/ Przepisy
przepisy Dla gastronomii Zamówione towary dowozimy

Aktualności

I Festiwal Żurku

28 sierpnia w Brzeźnicy odbył się I Festiwal Żurku. Organizatorami spotkania byli... »

Przepisy

Bigos

Mięso oraz wędliny kroimy w kostkę i smażymy na smalcu Kapustę kroimy zalewamy wodą i zagotowujemy Jeden raz odlewamy wodę żeby bigos nie był za kwaśny więcej

Pierogi z kapustą 4 porcje

Na stolnice przesiać make, wbić jajko,wlać oliwę lub olej ,posolić, wyrabia ciasto dolewając wodę Gładkie ciasto przykryć miska i odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło" więcej

Żurek na wędzonce

Wywar z wędzonki wlać do garnka i zagotować. Zakwas rozmieszać w butelce i powoli wlać do gotującego się wywaru, dolać mleka i wszystko zagotować. Rozlać żurek na talerze, do każdego dodać jajko ugotowane na twardo i kawałki smażonej kiełbasy z boczkiem. Posypać majerankiem. Smacznego ! więcej

Postny żurek na mleku

Do posolonej wrzącej wody wlać żurek z butelki. Zagotować, dodać mleko i śmietanę, ponownie zagotować. Podawać z ziemniakami okraszanymi smażoną cebulą. więcej

Kapusta z grzybami

Grzyby przepłukać i moczyć ok. godziny w letniej wodzie, następnie ugotować. Kapustę odcisnąć i posiekać. Zalać przecedzonym wywarem z grzybów i gotować do miękkości. Na oleju zeszklić cebule i dodać do kapusty. Dołożyć tez posiekane grzyby. Doprawić sole pieprzem i cukrem. Gotowe ! więcej

Żurek tradycyjny

Wodę posolić i zagotować. Żurek w butelce rozmieszać i wlać do wrzątku. Mieszając zaczekać aż się zagotuje, dolać mleko i znowu zagotować. Przyprawić majerankiem i pieprzem. Taki żurek można podawać z jajkiem, kiełbasą lub ziemniakami. więcej